Sağlık Köşesi-Hamilelik Dönemi'nde Merak Edilenler?
Doğuma kadar anne ve bebeğin sağlığının korunması için bazı detaylara dikkat edilmesi önemlidir. Memorial Etiler Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nihal Çetin, anne adaylarının en çok merak ettiği soruları yanıtladı.
Hamilelikte yolculuk ederken nelere dikkat edilmeli?
Araca binildiğinde emniyet kemerinin kucağa gelen bölümü karnın altından geçecek, omuz bölümü göğüslerin arasına gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Koltuk mümkün olduğunca ön panelden uzaklaştırılmalıdır. Günde 5-6 saatten fazla yolculuk yapılmaması önerilir. Bacak damarlarında pıhtı oluşumu ve bacakta şişmeleri engellemek için yolculuk sırasında saat başı ya da 2 saatte bir 10 dakika yürümeye çalışılmalıdır. Pek çok hava yolu şirketi 35-36 haftaya kadar gebelerin yolculuğuna izin vermektedir. Uçak firmaları 28 haftadan büyük gebeleri doktor raporu olmadan kabul etmemektedir. Riskli bir durum yoksa (erken doğum, tansiyon yüksekliği, kanama, kalp hastalığı) uçak seyahatinde sakınca yoktur. Havalimanlarında kapı ve el detektörleri metal tipi detektördür ve x-ray içermez. Yolcu bagajlarının geçtiği alan ise x-ray içermektedir, geçilmemesinde fayda vardır.
Gebelikte kıyafet seçimi nasıl olmalıdır?
Bu dönemde karnı ve bacakları sıkan dar kıyafetler yerine rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Sentetik iç çamaşırı kullanılmamalı, pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Sıkı ve sert sütyenlerden kaçınılmalıdır. Yüksek topuklu ayakkabılar düşme riskine neden olacağından bir süre giyilmemelidir.
Hamilelikte çatlaklar konusunda ne yapılabilir?
Bazı anne adayları hiç bakım uygulamasa da çatlak oluşmazken, bazılarında düzenli bakıma rağmen çatlak oluşumu önlenemez. Ancak düzenli bakım uygulamak riski büyük ölçüde azaltır. Çatlaklar için hazırlanmış yağ ve kremlerden faydalanılabilir. Badem sütü veya badem yağı da kolay uygulanabilecek çözümlerdir. Vücudun çatlamaması için bol miktarda su tüketilmesi ve aşırı kilo alımından sakınılması gerekir.
Hamilelikte diş bakımı nasıl olmalıdır?
Hamilelik diş çürüklerine yol açmaz ancak var olan çürüklerin daha hızlı ilerlemesine sebep olur. Hamilelikte diş eti kanaması, iltihaplanma, şişme ve kaşınma gibi sıkıntılar sık görülebilir. Doğumdan sonra kaybolur. Gebelikte diş bakımı ve tedavisi yapılmayacağı fikri yanlıştır.
Hamilelikte saç boyatılabilir mi? Saç bakımında nelere dikkat edilmelidir?
Yapılan çalışmalarda hamileyken saç boyamanın bebek üzerinde herhangi bir probleme yol açmadığı gösterilse de, boyanın içerisindeki kimyasal maddeler sebebiyle fetusun oluşum süreci olan ilk 12’nci hafta önerilmez. Bu haftadan sonra da bitkisel içerikli ürünler tercih edilmelidir. Saç nemlendiricisi, saç bakım şampuanı, saç jölesi, köpük ve saç spreyi kullanımının sakıncası yoktur.
Hamilelikte cilt bakımı nasıl olmalıdır?
Hamilelik sırasında yüzde ve genel olarak vücudun çeşitli yerlerinde (göğüsler ve dış genital organlar) deri renginde koyulaşmalar ve lekeler görülür. Ayrıca karın bölgesinde dikey bir çizgi oluşur. Bu lekeler doğumdan sonra geçer veya hafifler. Cilde uygulanan birçok kremler bu lekeleri önlemez ama şiddetini azaltabilir. Bu durumda deri üzerine iyi bir nemlendirici krem ya da yağı masaj yapar gibi sürmeniz önerilir.
Mustafa Hamdullah ERGİNGEYVE HABER