Geri

Sultan 2. Abdülhamid'in Geyve'de çiftlikleri çıktı!

34'üncü Osmanlı padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in miras davasında soyağacının tespiti için atanan bilirkişi, padişahın birinci kuşak varislerini belirledi. O tespitte Padişah'ın Geyve ilçesinde çiftlikleride yer aldı..

3
Ali ARICI Ali ARICI

4'üncü Osmanlı padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in miras davasında soyağacının tespiti için atanan bilirkişi, padişahın birinci kuşak varislerini belirledi. Rapora göre davayı açanlar arasında tam varisler ortaya çıktı. Bir sonraki duruşmada mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda eksikliklerin giderilmesini isteyebilir ya da padişahın birinci kuşak varislerine veraset ilamı verebilir. 

KERKÜK VE MUSUL HAVZASI, SULTAN ABDÜLHAMİD'İN

Sabah Gazetesi'nden Ali Oktay'ın haberine göre 'Hanedan soyundanım' deyip Sultan 2.Abdülhamid'in torunlarının 5 yıl önce başlattıkları miras davasında üç kişiden oluşan 23 Ekim 2014 tarihli bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Birinci kuşak 32 varisin, 10 Şubat 1918 yılında vefat eden Sultan Abdülhamid'in mirasçılarını gösterir veraset ilamı verilmesi istemli açılan davada mirasçıların kimler olduğu büyük oranda ortaya çıktı. Bir kısım varisler adına İstanbul Muhakemat Müdürlüğü'ne dava açan avukat Bülent Görür ve Ümit Yılmaz da mahkemeye ulaşan raporla birlikte 2.Abdülhamid'in birinci kuşak varislerinin net olarak ortaya çıktığını ve bu durumun 12 Şubat 2015 tarihli duruşmada mahkemece değerlendirileceğini söylediler. Değerlendirme sonucunda mahkemenin eksikliklerin giderilmesini isteyebileceğini ya da raporda tespit edilen varislere mirasçılık belgesinin (veraset ilamı) verilebileceğini anlatan iki avukat, "Sultan 2.Abdülhamid'in veraset ilamı davasında mirasçılarının kimler olduğu büyük oranda ortaya çıktı. Çünkü önceki bilirkişi raporunda bundan önceki veraset ilamları kopuk kopuktu. Bu dava, dünyanın en büyük veraset davasıdır. 2. Abdülhamid'in hem Türkiye'de hem Türkiye dışında malları bulunmaktadır. Örneğin Kerkük ve Musul petrol havzası üzerinde malları vardır. Dava sonucunda hak sahipleri, Kerkük ve Musul petrolleri üzerinde haklarını ve taleplerini ileri sürebilecekler. Çünkü 2.Abdülhamid, Kerkük ve Musul bölgesindeki petrol havzalarını haritalandırmış ve bu bölgeleri şahsi mülkü olarak tapuya kaydettirmiştir. Bu kayıtlar da elimizde mevcuttur" dediler.


MİRAS PAYLAŞIMI, NİHAİ RAPORDA BELLİ OLACAK


Raporda ise Sultan Abdülhamid'in 1876 yılında tahttan indirildiği, 1909 yılına kadar padişahlık yaptığı ve 1918 yılına kadar sabık hükümdar olarak tecrit edildiği Beylerbeyi Sarayı'nda öldüğü anlatıldı. İlk evliliğini 1863 yılında yapan Sultan Abdülhamid'in diğer evlilikleri ve birinci kuşak soyağacından doğan çocukları tek tek sıralandı. Sultan Abdülhamid'in kız ve erkek çocuklarından devam eden soyunun 15 kişi olduğu anlatılan raporda, bu kız ve erkek çocukların da evlenmeleriyle davayı açan bir kısım varislerin Abdülhamid'in birinci kuşak mirasçıları oldukları belirtildi. Yine bir kısım varislerin mirasçı olduklarına dair veraset ilamlarının değişik illerdeki mahkemelerden veraset dosyalarının celblerinin gerektiği anlatılan raporda, sahte veraset ilamlarının da bulunduğu, bununla ilgili araştırma ve suç duyurusunda bulunma takdir ve yetkisinin İstanbul 12.Sulh Hukuk Mahkemesi'nde olduğu ifade edildi. Bilirkişi raporunda tüm varislerin, veraset ilamlarının diğer mahkemelerden celbedildikten sonra mirasın oransal olarak ne şekilde paylaştırılacağının asıl nihai raporda açıklanacağı kaydedildi.


1924 tarihli 431 sayılı yasa, padişah mallarıyla ilgili talepte bulunulmasına engel teşkil ediyor. Bu konuda TBMM'nin 1949 tarihli yorum kararı da bulunuyor. Ancak buna rağmen Sultan Abdülhamid'in torunları, dedelerine ait olduğunu iddia ettikleri gayrimenkulleri almak için 5 yıl önce İstanbul 12. Sulh Mahkemesi'ne dava açtılar. Davacı varisler, " Müvekkillerin kök murisi olan Sultan 2.Abdülhamid, 431 sayılı kanun çıkarıldığı tarih olan 1924'te padişah olmayıp 1918'de vefat etmiştir. Meclis yorumu da geçersizdir" iddiasında bulundular. Davada bugüne kadar varis olduğu iddia edilen her kişinin soy ağacı araştırıldı. Osmanlı Arşivi'nden belgeler istendi. Sonuçta Türkiye, Lübnan, Suriye ve İngiltere gibi ülkelerden isimlerin olduğu 32 kişilik bir varis listesi oluştu. Bu sayının daha da artacağı ifade edildi. Avukatların elinde ise dev mirasla ilgili Galatasaray Adası, Bakırköy'de 70 dönüm arazi, Beykoz ve Kartal'da 30'ar dönümlük arazi, Kağıthane'de 20 dönüm arazi, Veliefendi Çayırı, Dolmabahçe'de 30 dönüm bostan, Nişantaşı'nda iki konak, Şişli, Çatalca, Çekmece ve Geyve'de çok sayıda çiftlik, Galata'da değirmen arsası, Kabataş Meydanı, Horhor'da konak ve 5 dönüm arsası, Beşiktaş Serencebey'de 2 dönüm bağ, Aydın, Antakya, Kilis'te çok sayıda çiftlik ve arazi gibi bir liste olduğu belirtiliyor. 


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs