Geri

Cuma Hutbesi-Kurban İbadeti

Aziz Mü'minler!
Kurban insanın Allah'a yakınlaşmasına vesile olan mali bir ibadettir.
Editör Editör

Kurban ibadeti; kurban olarak kesilmesi uygun olan hayvanın ibadet niyetiyle, usulüne uygun şekilde kesilmesidir. Bunun başlıca çeşitleri: kurban bayramında kesilen kurban, adak kurbanı, çocuğun doğumundan sonra kesilen akika kurbanı ve hacda kesilen hedy kurbanlarıdır.

Kurban ibadeti, hicretin ikinci yılında eda edilmeye başlanmış ve Hz. Peygamber bu tarihten itibaren her yıl kurban kesmiştir.

Kurban gerek fert, gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde göstermiş olur. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gelişmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda kurbanın bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Kurban zengine malını Allah rızası için, başkalarıyla paylaşma yolunda harcama alışkanlığı verir; zengini cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı insanlar aracılığıyla Allah'a şükretmesine vesile olur.

Muhterem Müslümanlar !

İslam'da kurbanın kesilmesine dair Kur'anda ve Hz. Peygamberin sünnetinde pek çok hükümler bulunmaktadır.

Kevser süresinin ikinci ayetinde Yüce Allah şöyle buyuruyor:

"Rabbin için namaz kıl, kurban kes"

Hac süresinin 28,34 ve 37. ayetlerinde de şöyle buyuruyor:

"...kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah'ın adını ansınlar. İşte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun."

"Her ümmet için Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerine O'nun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık."

"Biz, büyük baş hayvanları da sizin için Allah'ın (dininin) işaretlerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır..."

"Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah'a ulaşacaktır. Allah'a ulaşacak olan ancak, sizin onun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir."

Aziz Müslümanlar!

Yukarıda sıralanan ayeti kerime anlamlarından da anlaşılacağı üzere; kurban kesme imkanı olan kişiler için hiçbir şekilde vazgeçilmemesi gereken sosyal yönü ağırlıklı bir ibadettir.

Kurban insanlar arasında sevgi ve dayanışma ruhunu güçlendirir. Böylece kardeşlik duyguları kuvvetlenerek zengin, fakir arasındaki farklılığın ortadan kalkmasına vesile olur.

Kurban kesiminde;

1- Kesim işleminin hayvana en az acı verecek şekilde keskin bıçaklarla ve hayvanın gözü bağlanarak yapılması eziyet ve işkence gibi normal olmayan davranışlardan sakınılmalı,

2- Sağlık kurallarına azami ölçüde riayet edilerek uygun mekanlarda yapılmalı,

3- Deriler yaralanmadan yüzülmeli, bozulmaması için de tuzlanarak muhafaza edilmeli,

4- Kurban atıkları çöp varillerine atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemeli, hele hele açıkta bırakılmamalı, çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıkların sokak hayvanlarına bırakılmadan derin çukurlara gömülmelidir.


Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs