Geri

TÜRK NÖROLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI DA MEYDAN OKUDU!

BUZ DOLU KOVAYI BAŞINDAN AŞAĞIYA BOŞALTAN
PROF. DR. ERSİN TAN:
Editör Editör

“TÜM NÖROLOGLARA, ALS HASTALARINA DESTEK OLMAK İÇİN

MEYDAN OKUYORUM”

ALS hastalığına dikkat çekmek ve hastalara yardımcı olacak maddi imkanları sağlamak amacıyla başlatılan ‘Ice bucket challenge’(Bir kova buz) kampanyasına Türk Nöroloji Derneği’nden de destek geldi. “Türk Nöroloji Derneği Başkanı olarak tüm nörologlara, ALS hastalarına destek olmak için meydan okuyorum” dedikten sonra bir kova buzlu suyu başından aşağıya boşaltan Prof. Dr. Ersin Tan, tedavisi olmayan hastalığa dikkat çekmek için başlatılan kampanyayı çok başarılı bulduğunu söyledi.

Birkaç günde yüzlerce ünlünün destek vermesiyle tüm dünyada hızla yayılan “ice bucket” kampanyası, Türkiye’de de ses getirdi. Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan da buz dolu bir kova suyu başından aşağıya döken destekçilere katıldı. Bu tip kampanyaların gerek tedavisi olmayan gerekse kronik hastalıklara dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için önemli bir fırsat yarattığını ifade eden Prof. Dr. Ersin Tan, kampanyaya katılma kararı ve ilginç deneyimiyle ilgili şunları söyledi:

“Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) kaslarda kuvvet kaybı, erime ve incelmeye yol açan ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. Henüz tedavisi bulunmayan bu hastalık için tüm nörologlar gibi Türk nörologları da gereken çabayı göstermektedir. Tıbbi çalışmalarımızın yanı sıra bu tip kampanyalara dahil olarak farkındalığın artırılmasına katkımızın olmasını diliyorum.”

Türk Nöroloji Derneği’nin web sayfasında yer alan Prof. Dr. Ersin Tan’ın videosunun yanına, “TND Başkanı Dr. Ersin Tan üyelerimize meydan okudu. Cevaben çekilen videolarınız web ve facebook sitelerimizde yayınlanacaktır” notu düşüldü.

Ice Bucket Challenge Nedir?

Bir kova buz olarak nitelendirilen kampanya, ya ALS için bağış yapmayı ya da buz dolu kovayı başınızdan aşağı dökmeyi gerektiriyor. Ancak genel olarak kampanyaya katılan kişiler hem bağış yapıyor hem de farkındalık için buz kovasını başından aşağıya döküyor. Kampanyanın kuralına göre katılan kişi, seçtiği üç kişiye meydan okuyor ve aynısını onlardan istiyor. Meydan okunan kişinin ise 24 saat içinde yine 3 kişiye meydan okuması gerekiyor.

Kampanyaya bugüne kadar Bill Gates, Mark Zuckerberg, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Ronaldo, Beyonce gibi dünyaca ünlü isimlerin yanısıra Türkiye’den de Arda Turan, Ali Sabancı, Burak Yılmaz, Burcu Esmersoy destek verdi. Türkiye’den ilk destek yemeksepeti.com’un CEO’su Nevzat Aydın’dan geldi. Babası Aytekin Kotil’i ALS’den kaybeden Aylin Kotil de kampanyanın destekçilerinden. ALS Türkiye’de Fenerbahçeli Sedat ve Trabzonsporlu İsmail’in hastalığı olarak bilindiğinden özellikle futbolcuların kampanyaya yoğun destek vermesi bekleniyor.

ALS nedir?

ALS, merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyin sapındaki nöronların azalması ya da ölmesi sonucunda meydana geliyor. Tıp dünyasında henüz bu nöronların neden öldüğü bilinmediğinden hastalığın da kesin tedavisi yok. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde konuşamama, yürüyememe, yutkunamama ve nefes alamamaya kadar giden yaşamsal fonksiyonların sürdürelememesine yol açan belirtiler görülüyor. Ancak beyin fonksiyonlarında herhangi bir gerileme olmuyor. Bu nedenle hastalık “Bedeni zihne hapsederek çaresiz bırakan bir hastalık” olarak tanımlanıyor. ALS ünlü İngiliz fizikçi - bilim adamı Stephen Hawking’in hastalığı olarak da biliniyor.


Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs