Okuma Meselemiz
Merhaba;
Bundan böyle çeşitli yazı ve yorumlarımızla siz değerli okuyucularımızın huzurunda bu köşe deyiz.
Geyve Haber İnternet sitesinde ilk yazımızı yazmadan önce Soma da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden kardeşlerimize ALLAH tan rahmet yaralılara da acil şifalar diliyorum.
Okuma ve okuma kültürü üzerine bazı tespitler yaparak bu ilk yazımızı siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum.
Okumak herhangi bir kitap, dergi, gazete ve benzeri basılı yayınları belli periyotlarla satın alarak kişisel kültürümüze ve aile fertlerimize bırakacağımız kültürel mirasımıza yatırım yapmaktır.
Okumak haz almak ve mutlu olmak için elimizde olan yazılı metinleri kelimelerini birleştirerek, içimizde tahayyül ederek belirli zaman diliminde icra etmektir.
Kıymetli zamanlarımızı okumak alışkanlığı ile süslemek haz duymamızı, konuşmalarımızda sağlıklı cümleler kurmamızı, kültürel yaşantımızda değer edinmemizi sağlar.
Okumak münevver insan olma yolunda küçük küçük adımların atıldığı sabır eksenli bir iş, hayal kurma temelli bir meseledir. Hayal ise insanın olmazsa olmazı olan dünyası için başlangıçlarının kaynağı, hareket ve değer üretiminin icat noktası dır.
Bu gün ülkemizde okuma ve yazmanın artık sorun olmadığını varsayıyorum ve okuma meselemizin kaynağına yani alışkanlıklarımızı kazandığımız çocukluk dönmelerinin önemini hatırlatarak yapılabilecek çalışmaların gelecek nesiller için son derece mühim olduğunu biliyorum.
Okuma alışkanlıklarının ( ya da yetisinin) artırılması geliştirilmesi, kaliteli okuyucu kitlesinin oluşturulabilmesi için bizlerin okuma alışkanlığı kazanması; çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırma seferberliğini kendi bünyemizde ilan etmemiz neticesinde oluşacaktır. Her ne sebeple olursa olsun çocuklarımızın okuması için gerekli tüm imkân ve tedbirler bizzat ebeveynleri tarafından hazırlanmalıdır. Bu konular hakkında bilgi edinmek artık günümüzde oldukça kolaydır. Çocuk gelişimi uzmanları gerek televizyon, gerek radyo ve internet yolu ile çocuklarımıza bu alışkanlığı nasıl kazandırabileceğimizi bize teorik olarak anlatmakta ve uygulama pratiklerini görsel olarak da sunmaktadırlar.
Okumak geçmişten günümüze toplumumuzun önemsediği, teşvik ettiği meselelerden dir. Memleketimizde okuma alışkanlığı az olduğu hepimizce malumdur. Bu okuma azlığı meselesi ne kadar insanlarımızın kitaba ve okumaya gösterdiği ilgisizlikten olsa da kitapların basımı ve piyasaya sürülmesi konusunda da eksiklikler vardır. Yani kitap basımı ve insanlara kitapların ulaştırılması konusunda da çeşitli eksik taraflar vardır. Ülkemizin basın yayın alanında çeşitlilik açısından eksikliklerinin olduğu, kaliteli yazar portföyünün kısıtlı olduğu malumumuzdur. Şu konu da iyi bilinmelidir ki kitap, dergi, gazete, ve sair yazılı yayınların basımı arz ve talep meselesidir ve bu durum birazda ekonomik bir meseledir.
Kitap okuma meselesi kişisel bir mesele olmasının yanında sosyal bir meseledir; bu sosyal meselenin en belirgin yanı örnek olmak ve örnekler geliştirmektir. Hayatımızın her alanına okuma alışkanlığımızı yerleştirmeli bu alışkanlığımızı aile fertlerimize de bulaştırmalıyız.
Bu nedenler ve eksiklikler den dolayıdır ki okuma alışkanlığı meselesi hemen şimdi olabilecek bir alışkanlık değil zamanla küçük küçük adımlar ile kazanılacak bir alışkanlıktır.
Okumak bir deva anlam ise bir şifadır.
Sevdiğim söz;
Mutlu olanların hepsi uyuyor şimdi mutsuz olanlara selam olsun…. Charles Bukowski
Kitap tavsiyesi;
Zor zamanda konuşmak…. İsmet Özel
Tekrar görüşmek üzere hoşçakalın.
#