Geri

Cuma Hutbesi-Hürmete Değer Varlığımız: Annelerimiz!

Değerli Mü’minler!
Mahlûkatın en şereflisi, kâinatın göz bebeği olarak var edilen insanoğlunun yaratılış gayesi; Yüce Yaratıcıyı bilip, O’na kulluk ve ibadet etmesidir.
Editör Editör

Zira Allah Teâlâ: "Vema Halektül Cinne Vel İnse İlla liyağbudün" “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” buyurmuştur.

Bütün peygamberler, insanlara önce bu esası tebliğ edip bu inanç etrafında toplanmaya davet etmişlerdir.

İnsanın Allah’a kulluktan sonraki sorumluluğu, ana-babasına saygılı olması ve onlara iyi davranışlar sergilemesidir. Bu hususta Yüce Allah, Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle. Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. ‘Rabbim! Onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster’, diyerek dua et.”

Aziz Mü’minler!
İnsan, anne ve babasına karşı “öf” bile demeyecek kadar anlayışlı, saygılı, hürmetkâr, alçakgönüllü olmalı ve onlara daima güzellikle muamele etmelidir. Anne-babası kendisini yetiştirip büyütürken nasıl emek verdiyse kendisi de onlara karşı aynı çabayı göstermelidir. 

Bu çerçevede Sevgili Peygamberimiz, anne hakkına ayrı bir önem vererek,“Cennet annelerin ayakları altındadır.” müjdesini vermiştir. Yine O, vaktinde kılınan namazdan sonra Allah’a en sevimli işin ana-babaya iyilik etmek olduğunu bildirmiştir. Allah'ın rızasını kazanmanın yolunun da anne-babaya hizmet ve onları sevmekten geçtiğini ifade etmiştir.

Aziz Kardeşlerim!
Anne-baba; fedakârlığın, bağlılığın, cömertli-ğin, karşılık beklemeden vermenin ve sevmenin sembolüdür. Anne hep verir, fakat karşılık beklemez. Anne, yavrusunu 9 ay karnında, 2 sene bağrında, ölünceye kadar da kalbinde taşır. Bu üç evreye işaret olarak Peygamber Efendimiz: kendisine; “ey Allah'ın Resulü! İnsanlar arasında iyi davranmama en çok layık olan ve bende en çok hakkı bulunan kimdir?” diye soran sahabiye cevap olarak; “annendir”, buyurdu. “Sonra kimdir?” dediğinde yine, “annendir”, “sonra kimdir Ya Resulullah?” sorusuna ise; “sonra babandır”, cevabını vermiştir.” Bu cevabıyla Peygamber Efendimiz(s.a.v.) annenin, evlat üzerinde iyilik ve ihsan hakkının babaya nisbetle daha fazla olduğunu ifade etmiştir.

Değerli Kardeşlerim!
Sebeb-i vücudumuz olan anne ve babamız, şüphesiz sadece senenin bir gününde hatırlanmaya layık değildir. Aksine onlar ömür boyu sevgi, saygı ve kesintisiz bir hürmeti hak etmektedirler. Onların varlıkları yük değil, hanelerimizin bereketi ve nimetidir. Dahası, dünya ve ahiret mutluluğunun yolu onların rızasından geçmektedir. Bu hususa işaret eden Peygamberimiz (s.a.v.): “Allah katında red olunmayan, kabule şayan dualardan biri de anne-babanın evladına yaptığı duadır.” buyurmuştur.

Ne mutlu anne-babasının hayır dualarını alarak Cenab-ı Hakk’ın hoşnutluğunu kazananlara.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

Kaynakça:

1.Kur'an-ı Kerim: Zâriyât, 51/56, İsrâ, 17/23-24

2. Buhârî, Edeb, 2; Müslim, Birr, 1

3. İbn Mâce, Dua, 11

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs