Geri

Cuma Hutbesi-Bedeni ve Ruhu Esir Alan Kötü Alışkanlıklar

Muhterem Müslümanlar!
Allahü Teâlâ Hazretleri Kur’an-ı Keriminde şöyle buyuruyor: “Bismillahirrahmanirrahim. Ya Eyyühelleizine Amenü, İnnemel hamru, Vel meysiru, Vel ensabü, Vel ezlamü ricsün min amelişşeytani, fectenibühü lealleküm tüflihun.
Ey İman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar(putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” Sure-i Maide: 90


Editör Editör

Ayet-i kerime’de görüldüğü gibi, başta alkol, uyuşturucu ve kumar olmak üzere bütün zararlı alışkanlıklar dinimizce yasaklanmıştır.

Çünkü bunlar, İslam Dini’nin her insan için koruma altına aldığı, akla, cana, nesile, mala ve dine zarar veren şeylerdir.

Aziz Mü’minler!

Bu zararlı alışkanlıklar, genellikle taklit, özenti, kötü çevre ve arkadaş, bazen de merak ve kişilik zafiyeti sebebiyle insanlara sirayet eder. Bundan dolayıdır ki, bilhassa gençlerin eğitim, yetişme ve çevreden etkilenme dönemlerinde ana-babaların ve eğitim kurumlarının çok dikkat etmeleri gerekir. Şunu önemle belirtmek gerekir ki, uyuşturucu ve sigara gibi maddelerin en belirgin özelliklerinden birisi, az miktarda kullanılsalar bile, zamanla bağımlılık yapmalarıdır.

Aziz Cemaatı Müslimin!

Acı da olsa şunu ifade etmek zorundayız. Alkol ve uyuşturucu kullanma yaşı maalesef ilkokullar seviyesine kadar inmiş bulunmaktadır. Basın ve yayın organlarında her gün alkol ve uyuşturucu batağına saplanmış ve heder olmuş gençlerle ilgili haberleri üzülerek okuyoruz. Öbür taraftan alkol ve uyuşturucu kadar tehlikeli olan kumar hastalığının öncüsü sayılan şans oyunları da alabildiğine yaygınlaşmaktadır. İlmi gerçekler ortaya koymaktadır ki, içki ve uyuşturucu kullanmak insanın akli dengesini, beden ve ruh sağlığını bozmakta sinir sistemine zarar vermektedir. Bu kötü alışkanlıklara tutulan insanlar, Allahü Teâlâ’nın en büyük lütfu olan akıl ve iradelerini doğru kullanamaz ve kendilerine sahip olamazlar. Ayrıca bu insanlar, bir haramı işlemiş olmakla günaha girmenin yanında, hem ruhsal hem de bedensel sağlıklarını yitirmiş olurlar.

Bütün bunlar “İçki içmekten uzak durun çünkü o kötülüklerin anası(Ümmül Habais)dır. Buyuran Peygamber Efendimiz(S.A.V.)i ne kadar haklı çıkarmaktadır.

Kıymetli Müslümanlar!

Haram oluşunun yanı sıra birer hastalık da olan bu kötü alışkanlıklardan gençliğimizi korumamız hususunda birinci görev hutbemizin başında da zikrettiğimiz gibi, hiç kuşkusuz ana-babalara düşmektedir. Çocuklarımızın, nerelere girip çıktıklarına, kimlerle arkadaşlık ettiklerine dikkat etmeli, onlarla iletişimimizi kesmemeli, onları milli ve manevi değerlerle donatmalı, iyi insanlarla tanıştırmalıyız. Bu manada camilerin birer eğitim yeri olduğunu asla unutmamalıyız. Camilerde yapılan eğitim programlarından yararlandırmalıyız. Cami cemaatleri çocuklara ve gençlere gözleri gibi bakmalılar, onlara gönül köşelerinde yer ayırmalıdırlar.

Rabbimiz bizleri her türlü kötülükten ve kötü alışkanlıklardan korusun. Sağlıklı, üretken, gayretli ve çevresine örnek olacak gençlerle dolu bir toplumda yaşamayı nasip etsin. ÂMİN.

Mustafa Hamdullah ERGİN

hamdullahergin@gmail.com


GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs