Geri

Kadın Çiftçiler Sertifikalarını Aldı

Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker Elmas Garden Otel’de yapılan Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Dağıtım Törenine katıldı.

Editör Editör

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kadınların eğitiminin, ailenin ve toplumun eğitimi anlamına geldiğini belirterek,"Toplumun geleceğine yatırım yapacaksak, eğitim düzeyi yüksek nesiller yetiştireceksek, kadın eğitimine her alanda mutlaka daha fazla emek sarf etmeli, daha fazla dikkat göstermeliyiz" dedi.

Erenler ilçesindeki Elmas otelde düzenlenen Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni'nde konuşan Eker, kadınların birçok alanda olduğu gibi tarım alanında da donanımlarının artmasını önemsediklerini, o nedenle projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Eker, 5 pilot ilde kadın çiftçilerinin eğitildiğini kaydederek, kadın çiftçilere teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye'nin siyasi, ekonomik, sosyal ve iktisadi sorunlarını çözdüklerini vurgulayan Eker, şunları anlattı:

"En önemli reformlardan bir tanesi 2010 tarihinde milletimizin önüne koyduğumuz reform paketi, anayasa değişikliğiydi. Eksiden Türkiye'de negatif ayrımcılık vardı. Bunu pozitif ayrımcılığa dönüştürecek referandumla Anayasa Değişikliği yaptık. Kadınlarla ilgili atılacak adımlar, yapılacak çalışmalar, projeler Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık iddiasıyla daha önce yapılamıyordu. 

Bu adımların Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olmayacağına dair hüküm koyduk. Bu,Türkiye'de kadına verilen önemin, kadının toplumsal hayatımızdaki rolünü bütün etkinliğiyle hissetmesini sağlayacak bir dizi gelişmenin temel adımıdır. Bugün bu çalışmalar da aslında bunun bir uzantısıdır."

"Kadının eğitimi, ailenin eğitimidir"

Eker, kadın çiftçilerin eğitimine destek verdiklerini dile getirerek, veteriner hekimler ve mühendisliğin çeşitli branşlarında çalışan 10 bin kişiyi köylere gönderdiklerini kaydetti.

"Eskiden çiftçiler, il ve ilçe merkezlerindeki tarım müdürlüklerine gider, bir şey öğrenmeye çalışırlar" diyen Eker, şöyle konuştu:

"Mühendis ve veteriner hekim köylere gidecek, çiftçiyle birlikte yaşayacak. Mesaisini bulunduğu köyde geçirecek 10 bin personeli görevlendirdik. Bunun şu anda yüzde 30'u bayanlardan oluşmakta. Buna da özellikle biz dikkat ediyoruz. Kadının eğitimi, ailenin eğitimidir. Ailenin eğitimi de toplumun eğitimidir. Bunun esas sırrı budur. Toplumun geleceğine yatırım yapacaksak, eğitim düzeyi yüksek nesiller yetiştireceksek, kadın eğitimine her alanda mutlaka daha fazla emek sarf etmeli, daha fazla dikkat göstermeliyiz."

Eker, girişimcilik, organik tarım, zirai mücadele, sağlıklı beslenme, liderlik ve işletmecilik gibi birçok alanda kadınlar için kurs açtıklarını, kadın çiftçilerden faydalandığını vurguladı.

Kadın çiftçilere yönelik projelere de değinen Eker, tarımsal eğitim gibi çeşitli konularda düzenlenen toplantılardan bugüne kadar 1 milyon 600 bin kadın çifçinin istifade ettiğini aktardı.

Konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya milletvekilleri Ali İhsan Yavuz, Ayhan Sefer Üstün, Hasan Ali Çelik ve Ayşenur İslam, eğitim programını başarıyla tamamlayan, Geyve HEM(Halk Eğitim Merkezi) müdürlüğü ile, Geyve Ziraat Odası işbirliğinde belirlenen ve çiftçilik yapan Geyve'den 50 bayan kursiyer olmak üzere 6 ilçeden toplam 322 adet kadın çiftçiye sertifika verdi. 


Eker ve Şahin, kadın çiftçilerle bir süre sohbet etti.

Bayan Çiftçiler, bakan, milletvekilleri ve protokol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Not: Fotoğrafların tamamını izlemek için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201192679452009&set=a.10201192646491185.1073741834.1621268813&type=1&theater

Mustafa Hamdullah ERGİN


GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs