Geri

GİMDER Mısır’ daki Katliamları Kınıyoruz! Basın Açıklaması

Geyve İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Basın Açıklamasında Bulundu.
Editör Editör

Geyve İmam-Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği Mısır'da gerçekleşen binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan ve halen devam eden katliamlar üzerine bir basın açıklamasında bulundu.

İşte Geyve İmam-Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği' nin yaptığı basın açıklaması :

Mısır’ daki İnsanlık Dışı Katliamları Kınıyoruz!

Mısır’da Mursi yönetiminin 3 Temmuz 2013’te askerî darbeyle devrilmesi sonucunda başlayan sivil gösterilere ateş açılması sonucu bugüne kadar binlerce insan katledilmiştir.

Yine 14 Ağustos 2013 tarihinde Mısır güvenlik güçleri, Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Rabiat'ül Adeviyye Camii’nin önünde ve Nahda Meydanı’nda toplanan, ellerinde okudukları Kur’an-ı Kerimler dışında hiç bir şey bulunmayan ve oturma eylemi yapan göstericilere, ateş açarak yüzlerce sivil insanı katletmiş, binlercesini de yaralamıştır. Mısır’da yaşanan katliam insanlığa karşı suç özelliği taşımaktadır. Mısır’daki yaşam hakkını ihlal ve tehdit eden, barışçıl toplantı ve gösteri hakkını, ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran bu kanlı müdahale gerekçesi ne olursa olsun asla kabul edilemez ve meşrulaştırılamaz.

Askerî darbe yaşanan bütün ülkelerde, insan hak ve özgürlükleri, onuru ayaklar altına alınmış ve ağır insan hakları ihlalleri gerçekleşmiştir. Türkiye bu duruma pek yabancı değildir. 1960 darbesiyle başbakanını ve bakanlarını asan bir ülke olmuş; 1971 darbesinde üç genç idam edilmiş, yüzlerce insan ağır işkencelerden geçirilmiş ve binlerce insan cezaevlerine atılmıştır. 12 Eylül darbesi sonucunda 50 kişi idam edilirken yüzbinlerce insan gözaltına alınıp işkencelerden geçirilmiş ve cezaevlerine doldurulmuştur. Keza 28 Şubat “postmodern” darbesi sonucunda da seçilmiş hükümet istifa ettirilmiş ve birçok mağduriyetlere sebep olunmuştur. Bu nedenle Mısır halkını en iyi anlayacak olan Türkiye halkıdır. Darbelerden dolayı ağır ihlaller yaşayan bizler Mısır halkının da aynı acıları çekmesini istememekteyiz ve darbe yönetiminin bir an önce yönetimi seçilmiş sivillere bırakmasını istemekteyiz.

Gerek Türkiye, gerekse birçok ülkedeki darbeler bizzat ABD ve batı tarafından desteklenmiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry “Mısır ordusu demokrasiyi inşa ediyor” diyerek, ABD’nin darbeyi desteklediğini açıkça ortaya koymuştur. ABD de dahil birçok ülke Mısır’daki darbeye darbe diyememişler, katliamları ise kerhen kınamışlardır. Mısır’daki darbeyle darbecilerin halklara demokrasi ve özgürlük yerine kan, gözyaşı ve acı getirdiği bir kez daha anlaşılmıştır.

Mısır halkı protestolar boyunca şiddetten özenle kaçınıp barışçıl gösteriler yapmıştır. Darbeciler tarafından sivil kişilere karşı hedef gözetmeksizin silah kullanmak ve katliam yapmak, cesetleri yakmak, herkesi tutuklamak, gerek BM’nin kabul ettiği sözleşme ve anlaşmalar, gerekse diğer uluslararası sözleşmelere göre İNSANLIĞA KARŞI SUÇ niteliğindedir. Bu nedenle Mısır’daki katliamın soruşturulması sadece Mısır’daki yargı mekanizmalarına bırakılmamalı, BM, UCM dahil uluslararası yargı mekanizmalarını harekete geçirmeli ve Mısır’daki katliamdan sorumlu olanlar da uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır.

GİMDER olarak Mısır halkının temel hak ve özgürlüklerinin yanı sıra siyasal karar alma süreçlerine/yönetime katılma haklarının ihlal edilmesini kınıyoruz.

Demokrasi ve insan haklarından asla taviz verilemez.

Darbe ile iktidara gelenler derhal görevden çekilmeli ve görevi seçimle işbaşına gelen bir hükümete bırakmalıdır.

Haksız yönetimlere karşı direnmek bütün dünya halkları için bir haktır.

Barışçıl gösteriler her yerde ve herkes için bir haktır, hiçbir şekilde silahla bastırılmamalıdır.

Mısır’daki katliamın sorumluları derhal görevden el çektirilmeli ve yargılanmalıdır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur...
 

" GİMDER " Geyve İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği


Mutlu ERTUĞ
GeyveHaber

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs