Geri

Beşiktaş Taşocağında Heyelan

Geyve Boğazı Akıncı köyü Beşiktaş Vadisindeki Taş Ocağındaki patlama anında heyelan ve göçük meydana geldi.

Editör Editör

Geyve ilçesi Akıncı köyü Beşiktaş vadisi taş ocağında meydana gelen patlamada, göçük altında kalan 2 işçiden biri kurtarılırken diğerini arama çalışmalarına başlandı.

Geyve İlçesi Akıncı Köyü yakınındaki “Beşiktaş Deresi” mevkiinde bulunan B.Yılmaz’a ait taş ocağında, patlama sonucunda meydana gelen heyelanda; İ.F.Tandoğan adındaki işçi, yıkılan taşların altında kaldı.

Yanındaki arkadaşı R.Ö. yaralı olarak kurtarıldı ve 112 ekipleri tarafından Toyota Hastanesine kaldırıldı.

Yıkılan taşların altında kalan işçinin kurtarılması için, Geyve İtfaiye Kaza Kırım Ekibi, Sakarya Büyükşehir Kırım Ekibi ve AKUT olay yerinde yoğun bir çalışma başlattı.

Eleme Tesisi Heyelan Altında Kaldı
Geyve Akıncı Köyü Beşiktaş Vadisi'nde bulunan ve daha önce yaşanan patlamalarla gündeme gelen taş ocağında bugün gerçekleştirilen patlama sırasında meydana gelen toprak kayması sonucu bir tanesi yaklaşık 15-20 ton olan onlarca kaya parçası taş ocağı içerisindeki Mıcır Eleme Tesisi üzerine yuvarlandı.

Göçük altında kalan Fetih Tandoğan (37) isimli işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan İşletme Sahibi Bülent Yılmaz: “Gördüğünüz gibi normal deldiğimiz delik sayısı belli, attığımız dinamit belli. Bin 300 kilo patlayıcı kullandık, en fazla bin 500 kilograma kadar iznimiz var. Ama dağın bu şekilde kayıp geleceğini hiç düşünemedik. Maalesef bu durum hiç istemediğimiz hem de bayram üzeri kötü bir hadise gerçekleşti. Maddi bakımdan çok büyük yara aldık, ama can kaybı inşallah yoktur diyorum. Göçüğün altında kalan bir arkadaşımızı aramaları devam ediyor. İnşallah bir şekilde sağ çıkar ve can kaybı olmazsa bizim üzüntümüz bir nebze hafifler. Bu kazalar iş hayatında hep var, tedbirlerini aldığımız halde oldu inşallah bundan sonraki süreçte tekrarlanmaz.”dedi.

ÇET Raporu
Öte yandan jandarma raporunda, işletmenin ÇET Raporunda yazılan bin 500 kilo patlayıcı hakkında yalnızca bin 320 kilo kullandığı ve patlamadan önce tüm güvenlik önlemlerinin alındığının rapor edildiği belirtildi.


Akıncı Köyü Şelalelerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı eski bomba imha uzmanı görgü tanığı Kamuran Tan, Beşiktaş Deresi üzerine kurulu taş ocağında 2,5 tona yakın patlayıcı patlatıldığını söyledi.

Tan: “Oluşturdukları bombanın patlamasıyla birlikte taş ocağının görevlileri kayaların altında kaldı. Bir tanesini yaralı halde kurtardılar. Bir tanesi hala göçük altında. Taş ocağının kırma eleme tesisi patlamayla göçüğün altında kaldı. 5 büyük iş makinesi ve araçlar göçüğün altında kaldı.” dedi.

NATO Petrol Boru Hattı
Yetkilileri uyardıklarını, bu bölgenin hassas bir bölge olduğunu dile getiren Tan sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası kara yoluna sıfır. Ayrıca, NATO boru hattı var. Enerji nakil hattı var. Bunlar alternatifsizdir. Burası hem enerjinin hem ulaşımın can damarı. Buralarda patlayıcı kullandırmayın bu ocaklara. Patlayıcılarla Geyve Boğazı'nı gevşettiler. Her an insanlar bu kayaların altında kalabilir. Eğer bugünkü bu vahim olayda, belki 5 milyon metreküp, belki 10 milyon metreküp kaya toprakla beraber ocağın üzerine indi. Trafiği kesmeden patlatma yapıldı. O anda kara yolundaki araçlar heyelanın altında kalabilirdi. Ben yetkilileri uyarmıştım. Patlayıcı emeklisiyim. Yetkililer dinlemedi. Bunun sorumlusu patlayıcıyı ocağa verenler.”şeklinde konuştu.

"Kıyamet Kopuyor Sandım"

Görgü tanığı Kevser Ertürk: “Nasıl oldu, ben anlamadım. Bir anda toz bulutu geldi. Dünyanın sonu geldi dedim. Aynı fındık ağacının dibinde kardeşimle birbirimizi kaybettik. Sonra bağırışlar çıktı. Direğin üzerine çıktığımızda bir baktık ocağın altında insanlar kalmış. Gidip yardım edelim dedik ama imkânı yoktu. Sık patlama alıyordu, doğa intikamını aldı. Gökyüzü dahi görülmedi tozdan. Dünyanın sonu geldi sandım. Ocak çökmüş. İnsanlar yardım edin diye bağırıyorlardı.”dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs