Zarflara Fitre Verilmez
Sadaka-i fıtır, insan fıtratındaki yardımlaşma vedayanışmanın bir gereği olarak insan varlığının zekâtı kabul edilmiştir. Bunedenle sadaka-i fıtr’a, “can sadakası” veya “beden sadakası” da denilmiştir.Diğer taraftan fitre, yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesinde, bayram günününneşesinden onların da istifade etmelerinde önemli bir rol oynar.
Kur’an’da: "Onların mallarında muhtaç ve yoksullar içinbir hak vardır." (bk. 19–24) buyrulmaktadır.
Fitre vermek vaciptir. Fitrenin nisabı (zenginlik ölçüsü)aynen zekâtın nisabı gibidir. Aralarındaki fark zekât nisabının üzerinden birtam sene geçmesi gerekir. Fitre nisabının üzerinden ise sene geçmesi şartdeğildir. Ramazan içinde dahi maddi durumu iyi olmayan bir insan arife günüveya bayram sabahı bayram namazından önce varlıklı duruma gelse fitresiniödemesi vacip olur.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR
Fitre oruç esnasında bilmeden yapılan hataların kefaretisayılacağı için esas vacip olduğu vakit bayram günü sabah namazının vaktiningirmesiyle başlar. Bayram namazına başlayıncaya kadarki sürede devam eder.Ancak bu kısa vakitte verecek ihtiyaçlı kişi bulamama ihtimalinden dolayı dahaönceden ödenmesi de caizdir. Fakat bayram namazından sonraya kesinliklebırakmamak gerekir. Önemli bir mazeretinden dolayı bayram namazından önceödeyemeyenler daha sonra gene ödeyeceklerdir ama öncekinin yerini tutamadığıkesindir.
FİTRE KİMLERE VERİLİR
Yukarda anlatılan ölçüde fitre ödemesi gereken kişi kendifitresiyle birlikte küçük çocuklarının ve bakmakla mükellef olduğu insanlarında fitresini ödemesi vaciptir. Bu cümleden olarak bayram sabahı bayramnamazından önce dünyaya gelen bir çocuk da dâhil küçük yaştaki çocuklarının herbirinin fitresini ödemek vacip olur. Eşinin fitresini onun isteğiyleödeyebilir. Fakat ödemek mecburiyetinde değildir. Fitre ve zekât anne baba veher iki taraftan dedeler hariç birde evlat ve torunlar hariç, muhtaç olan hertürlü yakınına ve akrabaya verilir. Fitre; cami, yol, okul, çeşme… yaptırmaderneği gibi kurum ve kuruluşların zarflarına değil, bizzat insanın kendisineverilmesi gerekir.
FİTRE KİMSESİZLERİ NEŞELENDİR
Sadaka-i fıtır hiçbir kimsenin bayrama neşesiz girmemesinisağlayan çok büyük bir yardımlaşmadır. Bu yönüyle toplumsal birlik veberaberlik açısından çok büyük bir etkiye sahiptir. Özellikle Ramazanbayramları çocuklar için çok önemlidir. Bu bayramda çocukların beklentisi birbaşka olur. Bu durumu biz kendi çocukluğumuzdan çok iyi bilmekteyiz. Fakirkardeşlerimizin çocukları da bizim çocuklarımızdır. Nasıl ki bizimçocuklarımızın bayrama hüzünle girmesini arzu etmiyorsak, ihtiyaç sahibi kardeşlerimizinçocuklarını da aynı şekilde bayrama hüzünle girmelerine engel olmalıyız. İştebu mutluluğun adı fıtır sadakasıdır.
FİTRE MİKTARI NEDİR
Günümüzde fıtır sadakasının asgari miktarı Diyanet İşleriBaşkanlığımızca tespit edilmektedir. Bu seneki fıtır sadakasının en alt sınırı9.25 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu rakam en alt sınır olmasısebebiyle her kesimde bulunan insanlar kendi durumlarına göre bu sadakayıartırabilirler. Burada şu ölçüyü esas alabiliriz. Fıtır sadakasını verecek olankişi, normal şartlarda yediği sabah ve akşam yemeklerinin parasal değerinihesap etmeli ve sadakasını bu meblağ üzerinde vermelidir. İbadetlerimiz makbul,dualarımız kabul olsun. (Amin)
Ali ARICIOĞLU
Geyve Anadolu İmam-Hatip Lisesi Müdürü