Geri
Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.

Şu anda kullanmış olduğumuz Takvim, Papaz Gregorien’in(Gregoryan) hazırlamış olduğu Takvim’dir.

Hicri Yılbaşı Yeni Yıla girerken Noel Baba, Milat ve Takvim değişikliği olur.  İslam’a göre bunların hükmü nedir? Hindi kesip yemek, başka bir zaman olmaz mı? Her sene 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece yani Yılbaşı gecesi içkili ziyafetler verilir, sabahlara kadar disko veya diğer eğlence yerleri bar ve pavyon'larda ter ter tepinir, sözüm onlara yeni yıla giriş kutlarlar.

Milat veya yılbaşı nedir? İsa (A.S.) nın doğumunu Hristiyan âlemi Milat olarak kabul eder ve her yılbaşında bunun kutlamasını yaparlar. Aslında; İsa (A.S.) tam yılbaşında da doğmamıştır. Amma onlar öyle kabul etmiştirler vede kutlarlar. Onların bu kutlamasından bize ne.

Hristiyan âlemi, Bırakın bizim Peygamber Efendimiz (S.A.V.) in doğum gününü kutlamayı onlarında yılbaşı ve Noel yortularına, Eğlenmek ve Hindi kesmek suretiyle yardımcı oluruz.

Müslümanlara sorsak, desek ki, Bizler Hristiyan âleminin yılbaşı kutlamalarına katılıyoruz. Onlar da bizim Yılbaşı kutlamalarımıza veya Peygamber Efendimizin Doğum günü manasına gelen Mevlidi Şerif veya Kutlu Doğum Haftasını Kutluyorlar mı? Hiçbir Müslüman çıkıp ta evet kutluyorlar demez ve diyemez. Çünkü Hristiyan âlemi böyle bir şey yapmaz ve yapamaz.

Hristiyan Âlemi, Muharref(Tahrif edilmiş-papazlar tarafından bozulmuş)olan ellerin deki İncil’lerde ki bunlar(Matta, Markos, Luka ve Yuhanna'dır.) o kitaplara uyarlar. Papaz Efendileri ne dediyse aynını uygularlar.

Birde hiç meydana çıkarmadıkları bir İncil'leri vardır ki oda, Barnabas veya Barnaba İncilidir. Çünkü ondada; Aynen Kur'anı Kerim'de geçtiği gibi( İsmühü Ahmed=Ahmed isimli bir Peygamber, bir uyarıcı gelecektir.)sözü Barnaba İncilinde, onların lisanına göre Faraklit gelecektir. Faraklit(Uyarıcı)sözü vardır ve yazılıdır. Amma velâkin, Hıristiyan âleminde günah işleyen kişilerin; Kilisede Papaz önünde günah çıkarma ayinleri vardır.

Bu günah çıkarma ayinlerinden, günahın büyüklük ve küçüklüğüne göre para alırlar. Bundan dolayı da Barnabas veya Barnaba İncilini meydana çıkarmazlar. Çünkü çıkarsalar, o papazlar bir daha günah çıkarma (Tenasüh) yapamayacaklar ve parada kazanamayacaklar. Neden? Zira Barnaba İncilinde Hıristiyan Âlemi İslamı tercih edecek ve Müslüman olacaktır.

"İnneddine indallahil İslam" (Allah C.C. indinde en makbul DİN İSLAM'dır.) Sözü tekrar İnkişaf edecektir. Ki  “size bir Uyarıcı(Faraklit) gelecektir” sözüyle Hristiyan Âlemi İslamı tercih edecek ve Müslüman olacaktır. Hindi kesip yemeğe gelince; Bunu yılbaşından değişik bir zamanda yapılırsa; Hem Helal olan bir şeyi Haramlaştırmamış olduğu gibi, Hristiyan Âlemi’ nede dolaylı bile olsa katkıda bulunmaz.

Noel gecesi Batı'da Roma Saint Pietro Kilisesi'nde bizzat Papa'nın yönetiminde büyük dini ayin düzenlenir. Noel ağacı, Noel Baba kavramları, tüm yönleriyle Pagan, Roma ve Batı kaynaklıdır.

Ne Türk kültüründe ve ne de İslam medeniyetinde yeri yoktur. Hristiyan dünyasında Hz İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen Noel, Batı Hıristiyanlığı'nda (Katolik Kilisesi) Aralık'ın 24'ünü 25'ine bağlayan, Doğu Hıristiyanlığı'nda (Ortodoks Kilisesi) ise Ocak'ın 5'ini 6'sına bağlayan gece olarak kabul edilmesine rağmen, bizde yılbaşı gecesi ile özdeşleştirilmiş durumdadır.

Bu gece Batı'da Roma St Pietro Kilisesi'nde bizzat Papa'nın yönetimindeki ayin başta olmak üzere özellikle merkezî kiliselerde büyük dini ayinler düzenlenir ve her ülkenin birçok ulusal televizyonu bu ayinleri canlı olarak yayınlar. Bu vesileyle Hristiyanlar manevi bir atmosfer içerisine girerler ve eğlenceden uzak dururlar.

Yani Noel eğlencesi değil Noel ayini yaparlar, ancak yılbaşı gecesi genel ahlak kurallarını da dikkate almayacak derecede eğlencede aşırı giderler. Noel Baba ve Noel Ağacı gibi figürleri genellikle Noel günleriyle irtibatlandırmalarına rağmen, bizde bunlar yılbaşı ile gündeme getirilmektedir.

Bunlar esasında birer pagan âdeti olmasına rağmen yine bizde büyük bir kesim tarafından benimsenmekte ve benimsetilmeye çalışılmaktadır. Yani konunun boyutları insanımız tarafından yeterince bilinmemekte ve bu yüzden karşılıklı suçlamalara kadar varan münakaşalara sebep olmaktadır. Dolayısıyla yıllardır ülkemizde kavram kargaşasından kaynaklanan bir anlaşmazlık sürüp gitmektedir.

Ülkemizde ise yılbaşı ile özdeşleştirilmekte, Noel Baba, Noel Ağacı mitleri yılbaşı için ortaya çıkarılmaktadır. Yılbaşında her yer Noel Baba gösterileriyle ve acımasızca kesilen gencecik çam ağaçlarıyla dolmaktadır. Yeni gelen yılın en geniş anlamda insanlık için her açıdan hayırlı ve güzel devam etmesini arzu etmeye yönelik dua amaçlı kutlamalar tasvip hatta tavsiye edilebilir.

Ancak ne Türk kültüründe ve ne de İslam medeniyetinde asla yeri olmayan pagan, Roma ve Hristiyan Batı kaynaklı tarzda içkili, kumarlı, sınır tanımayan eğlence dolu bir yılbaşı kutlamasını tasvip etmek uygun değildir.

 Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek, kalın sağlıcakla.
                      ******************************
Mustafa Hamdullah ERGİN

hamdullahergin@gmail.com

GEYVE HABER

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.
Cemaat İle Namaz Kılmak

Cemaat İle Namaz Kılmak

Elde ses cihazları düğün bayram dolaşıp para peşinde koşacağınıza aldığınız paraları hak etmenin hesabını yapın. Eskiden imam efendilerin ücretini köylü verirdi. Bazı köylerde birçok imamın alacağı kalmıştır. Amma yinede vazifelerini aksatmamışlardır.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs