Geri

SAKARYALI YALNIZ ADAM

Geyve'nin Alifuapaşa Mahallesinde Terzi Zekai Büyükçetin İstanbul'da "Sakaryalı Yalnız Adam" diye tanınıyor.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

1962 yılında Alifuatpaşa'da doğan Zekai Büyükçetin, ilkokulu bitirince Terzi Hüseyin Özcan'ın yanında yüzsüğü parmağına takıp çırak olarak işe başlar. Asker dönüşü bir müddet bekçilik yapar. 1987 yılında İstanbul Askeri Dikimevine terzi olarak girer. 2016 yılında emekli olur.

-Size niçin Sakaryalı Yalnız Adam diyorlar?

İstanbul'da çalışırken, hafta sonları, tatillerde ve emekli olunca; reklam filmlerinde oynadım, şarkılar söyledim. Sanatçılara koruma görevi yaptım. Televizyonlarda sahneye çıkan ünlü sanatçılara kamera çekimleri yaptım. Şu anda aklıma gelen sanatçılardan bazıları: Bedia Akartürk, Kamil Sönmez, Bülent Serttaş, Orhan Hakalmaz, Malatyalı İbrahim, Ahmet Arkın, Cemil Kaya, Abdullah Karaman, Emir Üstün, Serdar Babül, Mesut Çay, Emrah Öz, Şaban Gürsoy, Sami Yalçın, Küçük Halil, Ankaralı Ebru, Salim Işıklı, Çetin Alkan ve daha niceleri... Sahne görevini yapan birçok sanatçı (mahlas) takma isim kullanır. Bazı sanatçılar bana "Sakaryalı" derdi. Ben de "Sakaryalı Yalnız Adam" ismini kullanmaya başladım. O gün bu gün bana "Sakaryalı Yalnız Adam" derler.

Büyükşehirlerde yaşamak zor olduğu için yıllar sonra tekrar Geyve- Alifuatpaşa mahalleme döndüm, terziliğe devam ediyorum.

 

-Eski dönemdeki terzilik hakkında ne diyeceksiniz?

Terzilik, eskiden çok geçerli bir meslekti. Aileler, çocuklarını terziye çırak olarak verebilmek için uğraşırdı. Okullar açılırken, özellikle dini bayramlar yaklaşırken sabahlara kadar elbise dikerdik. Bunun için Alifuatpaşa'da birçok terzi dükkanı vardı. Aklıma gelenler: Hüseyin Ahmet Titiz, Ertuğrul Gürsoy, Esat Talu, Ali Kalender, Cevdet Gürsoy, Hüseyin Özcan, Şenol Kaya, Bilal Besen, İbrahim Gürel... 

 

-Günümüzde terzi olmak isteyen var mı?

Konfeksiyon işi başladı, terzilik mesleği rafa kalktı. Ceket-pantolon dikmiyor; paça kıvırıyoruz, yama yapıyoruz. Yevmiyemiz zor çıkıyor.Bunun için terzilik mesleği de geçerliliğini yitirdi. Kendi çocuklarımız bile çırak olmuyor.

 

-Sakaryalı Yalnız Adam, son olarak ne diyeceksiniz?

Benimle görüştüğünüz için teşekkür ederim. Sanatçı arkadaşlarımdan ve terziliğe gönül vermiş ustalarımızdan vefat edenlere Allah'tan rahmet, yaşayanlara hayırlı ömürler dilerim.

 

#sakarya #yalniz #adam #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs