Geri

Geyve YÖRÜKLER Mahallesi

Geyve Yörükler mahallesi muhtarı Feyyaz Çakır:"Çarşamba pazarının yerinin değiştirilmesini ve Ankara caddesine benzinliklere kadar yaya kaldırımı yapılamasını istiyoruz."dedi.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

Gazeteci emekli öğretmen Mehmet Aydoğan, Geyve'nin en hareketli mahallesi olan, Yörükler mahallesi muhtarı Feyyaz Çakır ile görüştü. 

 

MUHTAR FEYYAZ ÇAKIR

Geyve Yörükler mahallesi muhtarı Feyyaz Çakır kısaca kendisini tanıttı. 1967 yılında Bağcaz köyünde doğdum. 1987 yılından beri bu mahallede oturuyorum. Esnaflık yapıyorum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. 1999-2004 yılları arasında Geyve belediye başkanlığı özel kalem müdürlüğü yaptım. İki dönemdir muhtarım. Mahallemizin ilk muhtarı Mehmet Tetik'tir. İkinci muhtar benim.

 

ESKİ MUHTAR MEHMET TETİK ANLATIYOR
Yörükler mahallesinin ilk muhtarı Mehmet Tetik anlatıyor: Geyve önceden Camikebir, Gazisüleymanpaşa ve Orhaniye olmak üzere üç mahalle idi. 1994 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra Yörükler, İnciksuyu, Tepecikler ve Çeltikler olmak üzere 4 mahalle daha oluştu.

Ara seçimler yapılacaktı. Geyve Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı Derneği ihtiyaç sahiplerine yiyecek, yakacak dağıtıyordu. Bu yardımları gerçek ihtiyacı olan vatandaşa gururunu incitmeden ulaştırmak için muhtar oldum. 18 yıl muhtarlık yaptım. 2014 seçimlerine katılmadım. Yardımları gerçek ihtiyacı olanlara vermeye çalıştım. Kaymakamlıktan gelen kömürleri, gece karanlığında sırtımla taşıyıp hakkı olana verdim. Muhtaç kişiler, komşularına karşı mahcup olmasın diye uğraştım. Çünkü Peygamber Efendimiz buyuruyor ki "Sağ elinizle verdiğinizi, sol eliniz duymasın."

 

İKİ OLAYI UNUTAMAM
Eski muhtar Mehmet Tetik sözlerine şöyle devam etti: Yardım dağıtma konusunda yaşadığım iki olayı unutamam. Birincisi, adamın biri: " Senden alış- veriş etmeyip, selam dahi vermiyorum. Sana küsüm. Çünkü sen, bana kömür vermedin." dedi. Bu kişinin hanımı devlet kuruluşundan emekli maaşı alıyor. Kendisinin de üç katlı evi vardı. Gerçek gariban varken, böylesine nasıl verebilirdim.

Unutamadığım ikinci da olay şudur: Gerçekten ihtiyaç sahibi olan yaşlı kadına yiyecek kolisi götürdüm. Kadın "Evladım ben yalnız olduğum için, geçen ay verdiğin yiyecekleri bitiremedim. Bunu başkasına ver." dedi. Bu olay beni çok duygulandırdı. Kanaatkarlık abidesi olan bu teyze, bana büyük bir ders verdi.

 

MAHALLEMİZİ KURANLAR
Yörükler mahallesinin kuruluşunu Yörük Hasan Gümüş şöyle anlattı: Bu mahalleye 1950 yılında ilk defa ev yapanlar Tuğlacı Yörük İsmail Yiğit, Rafuk Gümüş ve Bekir Kılıç'tır. Bunlar Aydın, Hatay ve Adana'dan gelen Karakeçili Yörüklermiş. Bunun için mahallemize "Yörükler" mahallesi denir. Bizler de Yörük adetlerini devam ettiriyoruz. Çoluk çocuğumuzla beraber her sene Bilecik Ertuğrul Gazi Yörük Şenliklerine gideriz. Amacımız kültürümüzü yaşatmak ve çocuklarımıza sevdirmektir.

 

GEYVE'NİN EN HAREKETLİ MAHALLESİ
Muhtar Feyyaz Çakır: Üç kişinin kurduğu mahalle şimdi 3.670 nüfusa ulaştı. 2.700 seçmenimiz var.
Geyve merkezde güneşin batmasıyla hayat neredeyse durma noktasına gelir. Ama Yörüklerde sabah namazıyla hayat başlar, gece saat ikiye kadar kahveler, dükkanlar açıktır, sokaklar cıvıl cıvıldır. Gece gündüz panayır yeri gibidir. Mahallemizde Aile Sağlığı Merkezi, eczane, Orhan cami, Fatih camisi ve Ali Efe Çini camisi; Geyve METEM, Ahmet Yesevi İlkokulu, Osmangazi Ortaokulu, Sultan Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu, Adliye Sarayı vardır.

 

MAHALLENİZE NELER YAPTINIZ?
Muhtar olduktan sonra, mahallemizde Çarşamba günü semt pazarını kurdurduk. Dolmuşların ve Geyve Koop'un Bayram Bakkala kadar gelmesi için öncülük ettim. Aile Sağlığı Merkezinin açılmasına vesile oldum. Aile Sağlığının açılmasında yardımcı olan Sakarya milletvekilimiz Sayın Şaban Dişli, o zaman ki AK Parti ilçe başkanı Sayın Muhittin Irmak ve belediye başkanımız Sayın Murat Kaya'ya çok teşekkür ederim. 

 

YÖRÜKLER'İN İSTEKLERİ NELERDİR? 
Yörükler mahallesi muhtarı Feyyaz Çakır, komşularımızla sık sık istişare yaparız: Başlıca istekleri şunlardır: Adliye Sarayı ile Sultan Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu yer değişsin. Yer değişimi olursa, Adliye'ye gelen gidenin mahalle esnafına maddi katkısı olur. Ankara caddesine benzinliklere kadar yaya kaldırımı yapılsın. Çünkü öğrenciler ve vatandaşlar yürürken zorluk çekiyor. Mesken sokağın elektrik trafosu yetersiz, güçlü trafo gerekiyor. Alifuatpaşa'ya yapılan yaya kaldırım çalışmalarının benzerinin Yörüklere de yapılmasını istiyoruz. Mahallemizin internet bağlantısı zayıf, verici kurulsun. Mahallemizde emekli çok olduğu için, uygun yere Ziraat Bankasının ATM koymasını istiyoruz. Trafiğin rahatlaması için Çarşamba pazarının Yunus Emre Sokağa alınmasını istiyoruz.

21 Mart 2020 tarihinde Orman Haftasında, Geyve Kaymakamlığı, Geyve Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğüyle beraber; Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşvik ettiği fidan dikme kampanyası dolayısıyla Kırım Sokaktaki belediyeye ait 1.800 metre karelik alana fidan dikeceğiz. Burasını yeşillendirip mesire alanı yapmak istiyoruz. 


MUHTARDAN TEŞEKKÜR
Mahalleme benden evvel hizmet eden muhtarlardan Allah razı olsun. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem Yüce, Geyve Kaymakamı Sayın İlyas Memiş, Geyve Belediye Başkanı Sayın Murat Kaya ve çalışan personellere çok teşekkür eder, yeni hizmetlerin yapılmasını bekleriz.

MEHMET AYDOĞAN

#geyve #yorukler #mahallesi #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs