Geri

Kurbanın Özellikleri


Geyve Müftüsü Ali Erhun: “Kurban olacak hayvanların ayıp ve kusuru olmayıp, sağlıklı ve güzel olmalıdır.”dedi.
Editör Editör


Geyve müftüsü Ali Erhun kurbanla ilgili özetle şunları söyledi: Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun nişanesidir. Fitre, zekât veren dinen zengin sayılır. Bunların kurban kesmesi vaciptir. Bu kişiler kurban kesmezse Allah katında sorumludurlar.


KURBAN NASIL OLMALI

Büyük baş hayvanlar 2 yaşını doldurması şarttır. Küçükbaş hayvanda keçi 1 yaşını doldurmuş olmalı, koyunlar ya 1 yaşını dolduracak ya da 1 yaşındaki gibi görünmelidir.  Hayvanların ayıp ve kusuru olmayıp, sağlıklı olmalıdır. Gözü kör, dişleri dökük, kulağı kesik, boynuzunun bir veya ikisi kırık, kuyruğunun yarıdan fazlası kopmuş hayvanlar kurban olmaz. Doğuştan boynuzsuz hayvanlar kurban olabilir. Gebe olan hayvanları kurban olarak kesmek doğru değildir.


HERKES KURBAN NİYETİYLE ORTAK OLMALIDIR

Büyük baş hayvanlara en fazla 7 kişi ortak olabilir. Ortak sayısının tek veya çift sayı olmasının dinen bir hükmü yoktur. Ancak şu hususa çok iyi dikkat etmek gerekir: Ortakların hepsi, kurban kesmek niyetinde olmalıdır. Ortaklardan biri “Allah rızası için değil de et yemek” niyetinde olduğunu söylerse, kesilen bu hayvan asla kurban olmaz. Bunun için ortakları iyi seçmek gerekir.


KİLO İLE TARTIP ALMAK-SATMAK CAİZDİR

Alış-verişte aldanma olmaması için; kurbanı kantarda tartarak satın almakta bir sakınca yoktur. Ayrıca kurbanın kelle, paça gibi yerlerinin satıcıda kalması gibi bir şart koşmak da yanlıştır.


Mehmet AYDOĞAN

Geyve Haber

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs