Geri

Silaj Uygulaması Sakarya’da Masaya yatırıldı

Sakarya Elmas Garden Otel’de yapılan kahvaltılı basın toplantısında, Silaj üretiminde yapılan yanlışlar masaya yatırıldı.

Editör Editör

Silaj sezonu 6 ay ile sınırlandırıldı.


Silajda yanlış uygulama 250 milyon dolardan ediyor.


Sermaye yetersizliği nedeniyle silaj kullanım sezonu 6 ay ile sınırlandırılan silaj üretimi, Türkiye’de en az 5 milyon baş olan sağmal ineğin yıllık ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor. 18 milyon tonluk ihtiyacın ancak 14 milyon tonluk kısmına cevap verilebilirken, Türkiye silajdaki yanlış uygulama nedeni ile yılda 250 milyon dolar döviz kaybı yaşıyor.


Hayvancılık sektöründe son yılların ilgi odağı olan silaj üretimi, sayısı 5 milyonu geçen sağmal ineklerin ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor. Silaj kullanıcılarının, sermaye yetersizliği nedeniyle kullanım sezonunu 6 ay ile sınırlandırmaları, ihtiyacın yıl boyu sürecek biçimde karşılanamaz hale dönüşmesine neden oluyor. Yıllık silajlık mısır ihtiyacının en az 18 milyon ton olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Türkmen, “Türkiye’de yıllık 14 milyon ton silajlık mısır üretimi mevcut. Bunun ekonomik karşılığı ise yaklaşık 1 milyar dolar. Ülkemizin ihtiyacı ise 18 milyon ton. Aradaki 4 milyon tonluk fark ya verim düşmesine razı olunarak sineye çekiliyor ya da ithal hammaddelerle karşılanıyor. Her nasıl olursa olsun bunun döviz karşılığı ise 250 milyon dolar. Özellikle yakın gelecekte tüm sağmal ineklerin kültür ırkı hayvanlara dönüşmesi ile tüketimin artacağı dikkate alındığında, silajlık mısır ihtiyacı iki katına çıkacaktır” dedi.


Marmara Bölgesi birinci sırada

Sakarya’da düzenlenen ‘Silaj SakaryaYerel Basın Buluşmaları’ etkinliğinde konuşan Prof. Dr. İsmet Türkmen, Türkiye’de ve dünyada en kaliteli ve verimli silajın mısırdan üretildiğine dikkat çekerek, Türkiye’de silaj üretiminin yüzde 95’inin mısırdan yapıldığını söyledi. Dünyadaki mısır silaj üretiminden de söz eden Prof. Türkmen, Orta Avrupa’da mısırın az yetişmesinden dolayı silajın genellikle çayır tipi otlardan yapıldığını, Kuzey Avrupa’da ise sürekli yağmur yağdığı ve de soğuk hava şartları nedeniyle mısır silajı üretiminin oldukça sınırlı olduğunu bildirdi. Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde silajlık mısır üretiminin yapılabildiğini vurgulayan Prof. Türkmen, “Silaj üretiminde Marmara Bölgesi ilk sırada yer alırken, bu bölgemizi Ege, İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, İç Ege, Güneydoğu ve Doğu Anadolutakip ediyor. Suyun ve sıcaklığın olduğu her yerde silajlık mısır üretimi yapılabiliyor” dedi.


4 milyon tonluk açık ithal ürünle kapatılıyor

Türkiye’de toplam en az 5 milyon sağmal inek bulunduğunu ve mevcut silaj üretiminin ihtiyaç karşısında yetersiz kaldığına dikkat çeken Prof. Türkmen, “Her bir ineğin günde en kötümser tahminle 10 kilo silajlık mısır tükettiğini göz önüne alırsak, günde 50 bin ton silajlık mısır tüketimi olduğunu tespit edebiliriz. Şu anda silajlık mısır üretimi yıllık 14 milyon ton. 5 milyon sağmal ineğin silajlık mısır ihtiyacı ise yıllık en az 18 milyon ton. Aradaki 4 milyon tonluk ihtiyaç ya verim düşmesine razı gelinerek kötü kaliteli kaba yemlerle ya da yurtdışından getirilen hammaddelerle karşılanıyor. Bunun ekonomik karşılığı ise yaklaşık 250 milyon dolar” dedi. Prof. Türkmen ayrıca, yakın gelecekte tüm sağmal ineklerin kültür ırkı hayvanlarına dönüşeceğini ve o durumda Türkiye’nin silajlık mısır ihtiyacının iki katına çıkacağını açıkladı.


Toplam yem üretimi 51 milyon ton

Türkiye’de sığırlar tarafından yıllık 51 milyon tonluk yem tüketildiğini de ifade eden Prof. Türkmen, “4 milyon ton yonca, 28 milyon ton saman, 5 milyon ton süt yemi olarak da bilinen fabrika yemi ve 14 milyon ton da silajlık mısır üretimi gerçekleştiriliyor. ABD’de ise yıllık 272 milyon tontoplam yem miktarına karşılık, 109 milyon ton silajlık mısır ve 65 milyon da yonca üretimi gerçekleşiyor” dedi. Silajlık mısırın diğer yem türleri olan saman, yonca ve fabrika yemlerine göre çok daha uygun bir yem maddesi olduğuna dikkat çeken Prof. Türkmen, “Bugün 1 ton fabrika yemini 850 TL’ye satın alırken, 1 ton silajlık mısırıise 120 TL alabilirsiniz. Silajlık mısır, aynı zamanda çok kaliteli bir kaba yem kaynağıdır. Performansı yüksek ve lezzetlidir. Silaj, tazesine en yakın şekilde besin içeriğini muhafaza eden bir depolama yöntemidir” dedi.


Yanlış uygulama % 20’lik kayba neden oluyor

Toplantıda konuşan İntegro Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Babür Gökçek ise,Türkiye’de son yıllarda artış gösteren silaj uygulamasından, Türkiye şartları nedeni ile yeteri kadar verim alınamadığını belirtti. Babür Gökçek, “Yaptığımız araştırma neticesinde Türkiye’de silajlık mısır üretimi sırasında ortalama yüzde 20’lik bir besin kayıpları yaşandığını tespit ettik ve bu kaybın ortadan kaldırılması için bir yıldır çalışıyoruz” dedi. Silaj uygulamasının yaygınlaşmasına katkı sağlamak istediklerini söyleyen Babür Gökçek, sektörde yeteri kadar değerlendirilmeyen bir kıymetin düzgün kullanılmasını sağlayacaklarını vurguladı.


2014 – 2015 sezonunda üretim Türkiye’ye taşınacak

Gerek mikrobiyoloji ve fermantasyon gerekse de hayvancılık alanında yaptıkları Ar-Ge çalışmaları neticesinde spesifik olarak Türkiye şartlarına uygun bir ürün geliştirdiklerini söyleyen Babür Gökçek, “Türkiye’de kullanılacak bir mısır silaj aşısının işlevsel kapsamı, ABD Avrupa ülkelerindeki muadillerine göre çok daha geniş olmak zorunda. ABD ve Avrupa’da hem iklim şartları elverdiği için hem de silajlama konusunda geniş bir tecrübe ve bilgi birikimi olduğu için mısır silajında daha ziyade ‘aerobik stabilite’ denen bir işleve ağırlık veriyorlar. Ancak Türkiye için bu yeterli değil. Ürünümüz bu açıdan sektörün gerçek ihtiyaçlarına yanıt verecek” dedi. ‘JetSilaj Mısır’ın formül, marka ve dizaynının tamamen İntegro’ya ait olduğunu açıklayan Babür Gökçek, “Bu yılki silaj hasat sezonuna yetişmeyeceği için, geçici olarak, ürünümüzü ABD’de özel bir laboratuvarda ürettiriyoruz. 5 milyon dolara mal olacak tesisimizi 2014 – 2015 sezonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Tesisimiz Türkiye’deki tüm silajlık mısır üretiminin aşı ihtiyacını karşılayacak kapasitede olacak” dedi.

% 25 daha ekonomik

Bir yıllık çalışmanın ürünü olan ‘JetSilaj Mısır’ın performans, hız ve koruma açısından oldukça önemli sonuçlar verdiğini de ifade eden Babür Gökçek, “Üretimde mükemmel bir performans ve en kısa zamanda büyük bir koruma sağlıyoruz. Ayrıca diğer ürünlere oranla yüzde 25 daha ekonomiğiz” dedi. 14 milyon tonluk yılık silajlık mısır üretiminin ancak yüzde 3’lük kısmında silaj aşıları kullanıldığına dikkat çeken Babür Gökçek, “Pazarın yıllık cirosu yaklaşık 1 milyon TL. Biz bu pazarda yapıcı, pastayı büyüten ve bu pastada en büyük dilime sahip olan bir şirket olacağız. Pak Grubu’nun kültürel bir geni vardır: Sıfırdan bir kategori oluşturma. Biz de İntegro olarak JetSilaj Mısır ile bu kültürü devam ettireceğiz” dedi.

KUTU KUTUKUTU

Silaj Uygulamasında Yapılan Hatalar

- Sermaye yetersizliği nedeniyle silaj kullanım sezonunun 6 ay ile sınırlandırılması

- Silajın yetersiz sıkıştırılmaması 

- Silajın üzerinin iyi kapatılmayarak kötü muhafaza edilmesi

- Tarlalarda homojen bir üretim yapılamaması

KUTU KUTUKUTU

Silaj Üretimi Bölgesel Dağılım

BölgeOran %

Marmara33

Ege26

İç Anadolu12

Karadeniz9

Akdeniz7

İç Ege6

Güneydoğu5

Doğu Anadolu2

Silaj nedir?

Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak (ekşiterek) saklanmasına silolama, bu işlem sonucu elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denir. Silaj kısaca hayvan turşusu olarak da tanımlanır.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

Babur Gökçek

Prof. Dr. İsmet Türkmen(Solda) Babur Gökçek(Sağda)

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs